Лекарства за тахикардия. Принципното лечение. МКБ на пароксизмална и синусова тахикардия. Симптоми. Причини
Лекарства за тахикардия. Принципното лечение. МКБ на пароксизмална и синусова тахикардия. Симптоми. Причини. Лечение с билки. Може ли да се пие алкохол? Мнения

Лекарства и лечение на тахикардия. Пароксизмална, синусова. Причини, симптоми

Лекарства за тахикардия. Принципното лечение. МКБ на пароксизмална и синусова тахикардия. Симптоми. Причини. Лечение с билки. Може ли да се пие алкохол? Мнения

Още в текста: Антиаритмични препарати. Аспирин. Валидол. Глицин. Корвалол. Валокордин. Бета-блокери (изключение: при ниско кръвно). Конкор.  Зелен чай. Шипка. Глог. Овес. Метличина. Цикория. Операция. Тахикардия като вид аритмия. Диета. Упражнения и трикове. Спорт и йога. Шиацу. Разлика с брадикардия. Физиологична и патологична тахикардия. Пароксизмална и надкамерна

Сърдечната дейност нормално протича с 60 до 100 удара в минута. Състоянието, при което ударите са над 100, се нарича тахикардия.

При тахикардия високият брой пулсации нарушава нормалното кръвоснабдяване на органите и те започват да страдат от кислороден глад (arsmedica.bg). Ясно е, че такова сърце се нуждае от терапия. Какви начини има за лечение на тахикардия?

Първо – трябва да знаем, че най-общо класификацията на това отклонение разделя случаите на физиологична и патологична тахикардия. Физиологичната се проявява при големи натоварвания – физически и психически, стрес и пр. Обикновено почивката неутрализира напрежението и сърдечният ритъм се нормализира. При патологичната аритмия учестеният пулс се дължи на заболяване на сърцето или друг важен орган и се налага сериозно лечение. Лекува се основното заболяване – например хипертония или страдание на щитовидната жлеза, с което се нормализира ритъмът на сърцето.

Лечението при тахикардия изисква снемане на точна анамнеза – т.е. колко често са пристъпите на тахикардия, от какъв тип точно е тя, синусова или камерна, налице ли са други хронични заболявания; лекарят трябва да се съобразява и с възрастта на пациента (blitz.bg). Ако се касае за случаен, инцидентен пристъп при здрав човек, ситуацията може да се овладее например с корвалол. При системни прояви най-често се прилагат бета-блокери, не са изключение и случаите, когато се комбинират повече медикаменти.

Билките също помагат при овладяването на опасната тахикардия. Като най-полезни и познати в практиката на народната медицина са сочени глог, шипка и овесена слама.

Лекарства (антиаритмични препарати)

Съществува доста богат избор от антиаритмични лекарствени препарати, които могат да се приложат за лечението на една тахикардия. Необходимо е обаче да се прецени какъв точно е генезисът на проблема, за да се подбере медикамент от подходяща група с тип и сила на въздействие (puls.bg). Не очаквайте да прочетете тук названието на хапче, с чиято помощ ще забравите тормозещата ви тахикардия! Това, което помага на един пациент, за друг може да се окаже повече от безполезно.

Групите антиаритмични препарати, сред които кардиологът ще избере най-подходящия за вашата тахикардия, са бета-блокери, амиодароноподобни, АСЕ-инхибитори, блокери на ангиотензин, калциеви антагонисти, лидокаиноподобни, органични нитрати, мембраностабилизиращи.

Аспирин

тахикардия
Повече от 100 удара в минута – това е тахикардия

Аспиринът е считан за универсален медикамент, който помага и при тахикардия. При инцидентни събития се препоръчва половин таблетка аспирин: това ще предизвика разширяване на кръвоносните съдове и забавяне на ускорението (lekar.bg).

Валидол

Приемът на валидол при тахикардия е честа потребителска практика: разчита се на рефлекторното разширяване на кръвоносните съдове. При леки състояния валидолът успокоява и може да се счита за съдействащ фактор срещу тахикардия (bolshoyvopros.ru). Не са малко и критиците на това лечение: коментарът е – валидолът е безвреден, но и безполезен. По-добре е да се действа с корвалол.

Таблетка валидол под езика – това наистина помага

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Глицин

Глицинът действа успокояващо върху мозъка и нервната система, което е важно за случаите на функционална тахикардия. Успокояването и стабилизирането на емоциите по естествен начин регулира сърдечния ритъм. Медикаментът е с антиспастично и противогърчово действие (framar.bg).

Корвалол

Пристъпите на тахикардия могат да се овладеят с помощта на популярния медикамент корвалол (in4health.ru). Действието му почива на ефекта от съставките ментол и фенобарбитал. Обикновено ефектът настъпва след изпиването на 15-20 капки с вода. Същият ефект има и от валокордин.

Някои специалисти предупреждават обаче, че безконтролното често туширане на проблема с корвалол е опасно – ако пристъпите на тахикардия са през кратки интервали от време, по-добре е да се направи консултация с кардиолог.

Валокордин

тахикардия
Как да се опазим от тахикардия?

Този продукт е още един вариант на комбинацията мента+фенобарбитал, с добавка от етилбромизовалерианат. Сочен е сред лекарствените средства, използвани като първа помощ при тахикардия (in4health.ru). Препоръчва се прием на 15-20 капки, заедно с изпълнението на спомагателни действия като силно притискане на очните ябълки, поемане на въздух дълбоко и задържане на дъха и др.

Бета-блокери (изключение: при ниско кръвно)

Бета-блокерите намаляват честотата на сърдечната дейност, като блокират специфични групи рецептори (framar.bg). Има доста разновидности, които въздействат само върху сърдечната дейност или заедно с това – и върху белите дробове. Различават се по силата на въздействие, странични ефекти и пр., затова изборът трябва да бъде съобразен с конкретния пациент.

Бета-блокерите не се прилагат при хипотоници, т.е. потребители с ниско кръвно; при бременни, пациенти с астма, хронична обструктивна белодробна болест, лявокамерна сърдечна недостатъчност.

Конкор

Конкор е често препоръчван бета-блокер; приемът му забавя сърдечния ритъм, като по този начин се подобрява ефективността на изпомпването и снабдяването на организма с кръв (puls.bg). Това е възможен вариант за овладяване пристъпите на тахикардия. Медикаментът трябва да се прилага само по лекарска препоръка. Не е подходящ при остра сърдечна недостатъчност, тежка бронхиална астма или ХОБС, ниско кръвно налягане, повишена киселинност на кръвта, някои тумори. Специална преценка за безопасността на приема е необходима при пациенти с диабет или псориазис.

Билки

Бял имел, шипка и глог са сред най-често споменаваните билки срещу пристъпи на тахикардия (ezine.bg). Нерядко причина за тахикардия е стресът, а част от лековитите треви са добри адаптогени и намаляват този негативен ефект. Става дума за червен мак, страстниче, комунига, валериана и баналната, великолепна липа. Чудесен ефект има билковият чай – смес от липа, цвят от шипка, жълт калифорнийски мак и страстниче. Билките в равни пропорции се смесват добре; една супена лъжица от сместа се залива с половин литър вряла вода и се оставя да се запарва 15 минути. Пие се профилактично срещу тахикардия по 1-2 чаши дневно, а при пристъпи може до четири чаши.

Зелен чай

Зеленият чай е втората по популярност напитка след…водата. Доказани са множество негови ползи за здравето, но в някои случаи трябва да се внимава с количеството му. Така например добре се знае, че консумацията на зелен чай подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система, оптимизира кондицията на кръвоносните съдове и съдейства за пълноценно кръвоснабдяване на периферните телесни зони.

В същото време приемът на зелен чай, особено в по-големи количества, може да активира ненужно нервната система. Прекомерната активност отключва пристъпи на тахикардия, безсъние и пр. (zona-zdrave.com). Полезната доза зелен чай следва да бъде обсъдена с лекар, особено ако потребителят приема някакви медикаменти за контрол върху сърдечния ритъм.

Шипка

Ето и пример за това как да се възползваме от качествата на зеления чай в запарка от няколко билки (по д-р Мария Константинова в blitz.bg): смесват се по половин супена лъжица плодове от шипка и глог, и листна маса от страхливче. Добавяме и половин чаена лъжичка зелен чай, заливаме всичко с литър гореща вода и запарваме за 20 минути. Прецеждаме и пием като чай; количеството е по желание.

Специалистите специално отбелязват, че полезен ефект срещу тахикардия има не плодът, а цветовете на шипката: използват се за запарка, като на чаша вряла вода са достатъчни една супена лъжица сухи цветове от шипка.

Глог

Плодовете от глог и шипка имат целебен ефект върху сърдечно-съдовата дейност, а цветовете им имат отношение към сърдечния ритъм и по-специално към проявите на тахикардия (zona-zdrave.com). Запарка от глог е чудесно средство за предотвратяване на тахикардия. Прави се като запарката от шипков цвят – супена лъжица цвят от глог се залива с чаша вряла вода и след 20 минути запарката се прецежда. Достатъчно е от тази запарка да се приема по половин час преди хранене.

Дайте мнение и Вие тук!

Овес

тахикардия
Тахикардия – това не бива да се подценява

Народната медицина цени особено високо зелената маса овес – стебла, листа и клас, като средство срещу тахикардия (medicina-netradicionnaja.ru). Цялата надземна част на растението в зелено състояние се прекарва през мелничка за месо, след което се изстисква и от получения сок се пие по половин чаша три пъти дневно, преди хранене. Практикували твърдят, че в рамките на 2-3 седмици кръвното налягане се нормализира, а пристъпите на тахикардия се прекратяват.

Метличина

Цветът от метличина се използва под формата на запарка при проблеми с бъбреците и жлъчката, кашлица, задух и тахикардия. Запарка може да се приготви с една супена лъжица сух цвят и половин литър вряла вода. След заливане се оставя да изстине и се прецежда; пие се по 100 мл четири пъти дневно преди хранене (framar.bg).

Цикория

Един от ефектите при прием на продукти с цикория е разширяването на кръвоносните съдове. Точно този ефект се оказва полезен при опитите за овладяване на пристъпи от тахикардия (heal-cardio.ru).

Ето как може да се направи билков извлек от цикория за тахикардия: чаша цвят и стебла от цикория се заливат с две чаши студена вода. Затвореният съд престоява две седмици, след което билковата течност се прецежда. От нея се приемат всеки ден по 15-20 капки три пъти дневно преди хранене (zdrave.ws). Терапията трябва да продължи един месец.

Полезната цикория (синя жлъчка): кога може да навреди

Операция

Ако консервативното лечение на тахикардия не е дало резултати и пристъпите зачестяват, се налага оперативно лечение. Единият вариант е т.н. аблация – фино блокиране на допълнителен източник на електроимпулси, който е възникнал по някаква причина в сърдечния мускул и причинява пристъпите на тахикардия (med-akademiya.ru). Блокирането на този миниатюрен участък може да стане с лазер, чрез криогенен метод, радиочестотен способ, електроимпулс от външен източник. Въздействието се реализира чрез катетър, който се вкарва по венозен път. Катетърната аблация не е класическа операция, това е един от вариантите на миниинвазивното лечение.

В други случаи се налага открита сърдечна операция: при нея в точно определена зона се правят микроскопични разрези в мускулната тъкан, които при зарастването си блокират и на практика игнорират споменатия спонтанно възникнал източник на електроимпулси.

Тахикардия като вид аритмия

тахикардия
Класификацията определя специфичните белези на всеки тип тахикардия

Говорим за аритмия в случаите, когато сърцето излиза извън границите на нормалното пулсиране, т.е. повече от 100 или по-малко от 60 удара в минута (pharmacy-bg.com). Тахикардия се наблюдава при прекалено бърз сърдечен ритъм – сърцето бие повече от 100 пъти в минута. Възможно е да се прояви и аритмия от смесен тип, т.е. налице е редуване на забързване и забавяне на ритъма.

Пристъпите на тахикардия се разглеждат като проява на аритмия – отклонение от нормалния ритъм поради заболяване или външно въздействие – физическа умора, стрес и пр. Пристъпи на тахикардия може да има при прекалена консумация на кафе, заболяване на щитовидната жлеза, хипертония, наличие на сърдечни цикатрикси или белези след инфаркт. В зависимост от разположението на проблемната зона с допълнителен електроимпулс една тахикардия може да бъде предсърдна или камерна.

Диета

Каква диета да спазваме, за да не страдаме от тахикардия? Диетолозите препоръчват плодове и зеленчуци с високо съдържание на магнезий, калий и желязо – вишни, боровинки, грейпфрут, зеле, бадеми, грозде, целина, банани, кайсии и праскови, ананас, смокини, магданоз. Сред препоръчваните храни са мед, ядки, пшенични и овесени трици, шипки, билков чай, кореноплоди, риба, нетлъсто месо, пилешко и пуешко, пълнозърнест хляб, растителни мазнини (updiet.info).

Упражнения и трикове

Пристъпите на тахикардия могат да се овладеят и с някои прости трикове и упражнения: трябва да знаем кои са те, защото са полезни и с тяхна помощ може да ни се размине без лекарства. Така например е препоръчително да се притиснат силно очните ябълки с пръсти, или дълбоко да се вдиша и да се задържи въздухът. След това да си представим, че го “избутваме” надолу към корема. Друг номер: вдишваме дълбоко и задържаме 10 секунди, преди да издишаме (blitz.bg). Още нещо: опитайте се да напрегнете максимално мускулите на корема и крайниците в продължение на 15 секунди. След две минути повторете, и още веднъж, докато усетите забавяне на сърдечния ритъм. В редица случаи пък е достатъ чно да потопите лицето си в студена вода за 1-2 секунди.

Спорт и йога

Професионалните занимания със спорт при диагностицирана тахикардия са изключени – и все пак има варианти за поддържане на спортна форма чрез умерени натоварвания. Допускат се плуване, ски, кънки, колективни игри – волейбол, тенис на маса (1 poserdcu.ru). Смисълът на тези занимания е укрепването на сърдечния мускул; не бива все пак д има претоварване и преследване на високи постижения.

Много добър ефект върху психо-емоционалното равновесие дават заниманията с йога; ефектът на разпускането и едновременно с това – натоварването на всички групи мускули неагресивно, се отразява благотворно върху организма и подобрява устойчивостта му към пристъпи на тахикардия.

Шиацу

Шиацу е японска система за лечебен и тонизиращ масаж, при която се акцентира върху точно подбрани точки на тялото за активиране на собствените съпротивителни сили. Прилага се от специално обучени терапевти, като насочването на масажа към определена цел – болен орган или система, преумора, стрес и пр. – предполага третиране на точно подбрани точки от тялото. Масажът шиацу за укрепване на сърцето предотвратява честите пристъпи на тахикардия (telenir.net). За целта се масажират точки на темето, мускули в раменната област, гърба и гърдите.

Разлика с брадикардия

Брадикардия е забавяне на сърдечния ритъм под 60 удара в минута. Това състояние често остава скрито за самия пациент; едва след като проблемът се усложни – се търси лекарска помощ. Признаците на брадикардия са отпадналост, сърдечни болки, отоци по краката (zdravnitza.com).

Физиологична и патологична тахикардия

Физиологичната тахикардия е причинена от външен фактор и след елиминирането му сърцето функционира нормално. Такива пристъпи на тахикардия могат да се получат от рязка смяна на позицията – от легнало в изправено положение; при летните горещини; при силно хизическо натоварване; при преяждане или прием на голямо количество алкохол, наркотици, на някои медикаменти (mednews.in.ua).

Патологичната тахикардия е свързана с някакво заболяване – сърдечно или на друг орган. Появата на такъв тип тахикардия е симптом за проблеми на сърдечно-съдовата, нервната или ендокринната система. Най-често се касае за анемия, болести на кръвоносните съдове, хипертония, ХОБС, неврози и психози, инфекции, белодробни страдания и др.

Пароксизмална и надкамерна

Пароксизмалната или пристъпна тахикардия се характеризира с рязко настъпване и също така рязко прекратяване; дължи се на склеротични, възпалителни или дистрофични изменения в сърдечния мускул. Пациентът може да усети болезнен спазъм, замайване, възможни са гърчове поради обезкървяване на мозъка. При този тип тахикардия е възможна честота на систолите до 300 в минута (evropea.com).

Надкамерна тахикардия се определя като сборно понятие за група аритмии – синусова, предсърдна и нодална (framar.bg). Много често причината за тях са емоции, стрес, хизическо напрежение, възможно е също инфекции, прием на стимуланти и пр. Лечението е медикаментозно.

Вижте и този текст по принцип за аритмията, който включва и още информация за тахикардията:

Аритмия: Най-добрите лекарства. Симптоми и лечение

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Едно мнение

  1. Валентин Момчилов

    Здравейте с диагноза Пароксизмална тахикардия съм от 13 годишен сега съм на 59 г лекарства почти не пия старая се сам да спирам пристъпите Пристъпи получавам почти всеки ден важно е да знаете че трябва да се постараете да ги спирате първите минути после става трудно Най важното е ако има възможност да сте сами около вас да няма суетене на хора които да ви притесняват с въпроси и вайкания Предлагат ми през вените интервенция за сега се отказвам въпреки че на мой приятел приложиха това лечение и той е доволен Неприятно е но съм се примирил вече че така ще живея

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *